torsdag 22 juli 2010

Quiche Lorraine (skinkpaj)

Den här pajen gjorde en polare till mig på min födelsedag. Det blev en storhit och hela gick åt rätt så fort.

Degen

125 g smör
3 ½ dl vetemjöl
1 msk riven lagrad ost
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
3 msk kallt vatten

Fyllning

250 g kokt skinka
100 g rökt skinka
3 gula lökar
timjan
persilja
2-3 vitlöksklyftor
2 ägg
200 g ost (bäst med lagrad)
2 dl grädde
salt
peppar

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Knåda ihop alla ingredienserna till degen, inklusive den pressade vitlöksklyftan. Låt den vila i kylen
3. Gör under tiden fyllningen. Tärna den kokta och den rökta skinkan. Skala och finhacka löken. Hacka örterna. Pressa vitlöksklyftorna och blanda allt i en skål.
4. Vispa äggen i en skål, tillsätt osten och grädden.
5. Salta och peppra
6. Ta ut degen ur kylen. Pressa den i en pajform med löstagbar botten. Se till att kanterna täcks. Nagga med gaffel i botten.
7. Sätt in pajskalet i frysen i 10 minuter före gräddning, då lyfter inte degen.
8. Grädda i ugnen ca: 10 minuter.
9. Ta ut och lägg i skinkblandningen och häll över äggsmeten.
10. Öka ugnsvärmen till 225 grader
11. Grädda i mitten av ugnen i ca: 1 timma eller tills den fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar